Kordiał cytrynowy z dodatkiem grejpfruta

Marzec 13, 2019 Grzegorz Wydok

Kordiał cytrynowy z dodatkiem grejpfruta

Tajemniczy i staropolski kordiał to nic innego jak pyszny słodko kwaśny syrop, który będzie doskonałym dodatkiem do kraftowych koktajli. Dziś pokaże Wam jak przygotować kordiał cytrynowy z dodatkiem grejpfruta. Ten kordiał będzie doskonałym pre mixem koktajlu Gimlet w naszym twistowym wydaniu, jak również orzeźwiających lemoniad. Zapraszam do lektury.

Kordiał cytryowy - pyszny syrop

Kordiał cytrynowy z grejpfrutem. Co będzie potrzebne ?

Do przygotowania naszego kordiału ( lub syropu ) będziemy potrzebować:

  • 10 cytryn
  • 3 grejpfruty
  • biały cukier około 150 g
  • słój z nakrętką ( najlepszy słój to tzw. wek )

Czas przygotowania: 24 godziny

Jak przygotować kordiał cytrynowy z grejpfrutem?

Sam proces przygotowania naszego kordiału jest bardzo prosty i zajmie nam nie więcej niż 30 min ( a jak się wprawicie to góra 15 min ). Zaczynamy od sparzenia cytryn oraz grejpfrutów. Pamiętajcie to bardzo ważne bo będziemy używać skórek z cytrusów.

jak przygotować kordiał - syrop cytrynowy Zaczynamy od obrania skórek z cytryn oraz grejpfrutów. Jeżeli nie macie nożyka do twistów, użyjcie do tej czynności domowej obieraczki do warzyw. Na co musicie zwróć uwagę? Żeby skórkę z cytrusów obierać jak najcieniej. Starajcie się, aby nie zabierać białej błony z pod skórki. Jest ona nie pożądana, bo zawiera w sobie gorycz, której nie chcemy w naszym kordiale.

Następnym krokiem będzie obranie cytryn i grejpfrutów z białej błony, która została na cytrusach. Jej się pozbycie się jest jedyną stratą w naszej domowej produkcji.

Po obraniu cytrusów dokonujemy tzw. filetowania owoców. Czyli rozdrabniamy na części pozbywając się wszelkich białych błon. W nich również znajduje się gorycz, która jak wiecie jest niepożądana.

Następnym krokiem będzie wrzucenie w kolejności – filety z cytrusów i skórki. Na to wysypujemy cukier i szczelnie zamykamy. Co daje cukier? Cukier wyciąga z skórek olejki eteryczne, a z cytrusów sok. Czas zamknięcia to co najmniej 24h w temperaturze pokojowej!

Po 24 godzinach nasz kordiał cytrynowy z grejpfrutem jest gotowy do użycia, ale najpierw trzeba go przelać przez sito.  A najlepiej przez sito oraz gazę.

kordiał cytrynowy przygotowanie Do czego używać taki kordiał?

Jeżeli chodzi o użycie naszego „homemade” to tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nasz kordiał będzie nadawał się do przygotowania koktajli (gimlet lemon twist), lemoniad oraz jako dodatek do herbaty czy deseru!

Ja z racji mojej barmańskiej profesji sugeruje użycie go w koktajlach i lemoniadach! Podpowiem Wam jak zrobić pyszną lemoniadę cytrynowo – truskawkową z nutą grejpfruta!

Co będziemy potrzebować:

  • kordiał cytrynowy z grejpfrutem 20 ml
  • syrop truskawkowy 20 ml
  • woda gazowana 150 ml
  • lód
  • sok z połówki cytryny 10 ml

Jak przygotować?

Do shakera wrzucamy lód oraz wlewamy odmierzone porcje z wyjątkiem wody gazowanej. Do szklanki typu highball wsypujemy do pełna lód oraz wlewamy wodę gazowaną. Zawartość shakera energicznie „szejkujemy” i przelewamy do szklanki! Następnie delikatnie mieszamy! Gotowa pyszna lemoniada, świetnie gasi pragnienie!

Zobacz również:

  1. Infuzja alkoholi. Co to jest i jak zrobić
  2. Lód kruszony. Jak szybko i łatwo przygotować w domu
, , , , ,